IBS Svedala H27 - 8Åstorp/Kvidinge IBS H2

Samling:19:00
Tre tunga poäng borta mot Svedala
2018-12-10 22:08
Linus gjorde hela fem mål mot Svedala
För första gången denna säsong så klev vi inte ut till match som seriejumbo. Det gjorde istället dagens hemmalag Svedala. Ett Svedala jag sett tidigare i år och gjorde vad jag kunde för att förbereda killarna för Svedalas sylvassa kontringar samt skarpa skytte. Det tog ett tag innan detta sjönk in. Detta var en riktig sexpoängsmatch så det var riktigt skönt att det skulle lossna rejält för Linus Senniksen samt att Viktor Jensens grymma form håller i sig.
Första perioden och det jag var lite rädd för inträffar. Man ser ganska snabbt att vi inte riktigt är på plats. Svedala är först på det mesta och öser skott på och runt vårt mål. Vi har svårt att hitta något ordnat alls och blev nog trots varningarna lite tagna på sängen. Efter 11:12 klarar vi inte att freda oss längre utan Sebastian Taavitsainen bombar in 1-0 till Svedala. Då vi har svårt att hänga med i första perioden så kommer också en utvisning på Kapten Jonas för upprepande förseelser. Boxen och Viktor gör dock ett kanonjobb och vi håller rent. Efter 17:59 åker Kapten Jonas ut igen och denna gången med 31 sekunder kvar av perioden kommer 2-0 på en sargretur genom Robert Nilsson. I samband med detta upptäcks lagom till pausen att en Svedalaspelare ej var uppskriven i protokollet, vilket ledde till ett matchstraff och att vi kom till att starta period två med powerplay i fem minuter. Svedala söker i första perioden smått sanslösa 30 skott. Dock var siktet sådär så de vinner skotten med 14-2!!!

Ja en rak fråga till killarna i paus och lite småjusteringar samt som nämnt ett gynnsamt läge i början på andra perioden gjorde att vi ändå hade gott hopp. Det är tyvärr ett väldigt krampaktigt powerplay där bollen går alldeles för sakta och vi söker avgörande passningar alldeles för tidigt. Vi skulle i alla fall få in en boll när Larre hittar Jonas som väljer att ta ett eget avslut. Pang i bortre krysset och vi reducerar till 2-1 efter 4:21. 15 sekunder efter det målet tar Svedala ännu en utvisning, vilket gör att vi en kort stund får spela fem mot tre. Vi gör inte mål där, men i fem mot fyra kommer kvitteringen när Elias hittar Jimmy som hittar målet efter 5:25. Nu är det klart bättre go i killarna. Vi spelar mer kontrollerat och har bättre koll på Svedalas kontringar. Vi tar också ledningen när Larre hittar Linus som styr in 2-3 i tom bur efter 7:56. Som så ofta förr är man sårbara bytet efter ett mål. 7 sekunder efter vår ledning kvitterar Johan Bertilsson till 3-3. Samma Johan åker lite senare ut, men detta powerplay klarar vi inte att utnyttja. Däremot bytet efter Svedala blir fulltaliga så hittar Larre på nytt Linus som zorrar in 3-4. Vi får en utvisning på Wille med 2:17 kvar av perioden och när vi är lite passiva i boxen hittar Svedala en pass diagonalt och Johan Bertilsson krutar in 4-4. Tyvärr var det inte slut där, nästan en identisk diagonal hittar genom till hemmalagets Joakim Hermodsson som gör 5-4 med 20 sekunder kvar av perioden. Skotten i andra 6-9 till oss.

Vi gör lite rockader inför sista och får utdelning nästan direkt när Sebbe hittar Linus som får iväg en sanslös projektil upp i bortre krysset från nästan noll vinkel. Tiden för målet 1:18. Linus är nu stekhet. Efter 8:27 hittar Johan honom och ytterligare en kanon, denna gång i första krysset betydde ledning med 5-6. Sen var det ju det här med första bytet efter ett mål. 13 sekunder efter vår ledning så kommer återigen Johan Bertilsson igenom och stänker in 6-6. Efter 9:21 får vi chansen i powerplay och det tar knappt en minut innan Jonas hittar Elias som gör 6-7. Efter 13:08 åker vi på två utvisningar samtidigt för slag. Det kändes faktiskt ganska hårt, men inte fel. I tre mot fem så klarar vi bara stå emot i 22 sekunder innan en gammal bekant Johan Bertilsson kvitterar till 7-7. Vi får in en gubbe, men spelar fortfarande box. Vi spelar fin box och bryter iväg i en kontring. Linus hittar Sebbe som inte skjuter utan istället lägger tillbaka till Linus som bombar in 7-8 efter 14:02. Vi håller tätt resten av boxen och när Jimmy kommer in snor han bollen och kommer fri men deras målvakt räddar. Viktor i vårt mål gör en tokräddning på ett friläge från Svedala. Svettigare skulle det bli. Med 1:52 kvar av matchen åker Joel ut. Ytterligare en sanslös räddning av Viktor och ett byte av Wille där han dödar hur mycket tid som helst gör att vi håller ut och kan jubla över andra raka trepoängaren. Skotten i sista perioden 10-11 till oss. Totalt 22-30 till Svedala.

Jag är väldigt nöjd att vi klarade att ändra matchbilden efter första perioden. Det här var en väldigt viktig och tung seger som gör att vi helt plötsligt har lite kontakt med lagen framför oss. Det som var mindre bra i fredags var det faktum att vi inte riktigt var påslagna i första perioden. Med lite bättre från Svedala och om inte Viktor storspelat så hade deras ledning kunnat vara bra mycket större. 12 minuter i utvisningsbåset är jag heller inte superstolt över, men som vi krigade och slet denna kväll så kan jag ta det. Väldigt tråkigt är att vår klippa Fabbe Enroth skadade sig och första domen var inte jättebra. Vi får avvakta och se om vi kan slippa ännu en viktig spelare långtidsskadad.
Vad var grymt? Viktors målvaktsspel räddar oss flera gånger. Linus fem mål är ju svårt att inte bli imponerad av. Sen vill jag lyfta fram Willes sista byte där han sliter nåt enormt och Svedala får inte tag i varken honom eller bollen. Många hjältar i fredags, men dessa tre vill jag lyfta fram.
Nu väntar ett superhäftigt derby hemma på fredag då Munka kommer på besök. Munka ligger precis före oss men nu endast med tre poäng så även denna får ses som en sexpoängsmatch.