2020-08-31 21:01
Och så var vi äntligen igång!

Det kändes rätt tydligt att det var ett gäng nervösa tjejer som dök upp i Munka-Ljungby inför säsongens första träningsmatch.
Efter handspritning och avlämning av sina saker i omklädningsrummet, gick tjejerna i sedvanlig ordning ut på en kort promenad i solen för att lugna nerverna och umgås lite.
Väl i omklädningsrummet igen tog vi ett kort snack om att detta var en träningsmatch som inte har någon större betydelse än att ge oss ett hum om hur vi ligger till formmässigt och vad vi behöver slipa på innan serien drar igång. Vi talade mycket om försvaret och vikten av att störa motståndarna tidigt i sitt uppspel, vara på rätt sida sin motståndare i markeringen och inte låta de ta emot bollen oattackerade. Vidare uppmanade vi alla att skjuta när läge ges, då även ett skott som först ter sig misslyckat kan gå in via ett ben eller en målvakts fumliga fingrar.

18.30 släpptes bollen ner på mittpunkten och matchen var igång. Tempot var högt och ganska jämt med målchanser och skott utanför från bägge håll. Liza, som bestämt sig för att prova lyckan i målet denna säsongen stod för flera kvalificerade räddningar och klistringar. Men det var Munka som fick göra kvällens första mål. Munkas center sprang från sin bevakare och drog iväg en projektil rätt upp i nättaket ovanför vår målvakts hjälm. Perioden slutade 0-1.

Vi var trots det otroligt nöjda över tjejernas prestation i 1:a perioden. Det var verkligen jämt.

Andra perioden började ungefär som den första och efter en stunds spel missar vi lite i markeringen och deras center får ut bollen till vänsterforwarden som skjuter bollen i mål från kanten. Ingen anledning till panik då matchen fortfarande är väldigt jämn. Vi lyckas i en sekvens erövra bollen uppe i höger hörn, där vår högerforward snyggt spelar en fristående center som tar bollen inåt i banan och vispar upp den till höger i målet. 2-1 och alla från Åstorp jublar! Efter lite spel får vi chans till numerärt överläge, något vi inte övat tillräckligt på. Detta visar sig genom att spelet plötsligt blir sämre då man lite förväntas göra något annat än man brukar och så låser det sig. Nåväl, powerplayet resulterar inte i något åt nått håll. Men här har vi lite att jobba med. Spelet går vidare och strax utökar de blåklädda sin ledning till 3-1 genom att vi ännu en gång tappar markeringen på deras center som ännu en gång får slå upp bollen i nättaket. Vi reducerar därefter till 3-2 genom att vår högerforward helt enkelt snor bollen uppe i hörnet, tar sig ner lite i banan och skjuter snyggt in bollen förbi Munkas målvakt. Snart därefter ljuder signalen som berättar att period 2 är över.

Ledarna var vid det här laget riktigt nöjda över hur det ser ut i spelet, trots underläge. Vi har ju haft en hel del chanser och om vi bara trampar på så kommer det att ge resultat. Men tjejerna är riktigt trötta. Match kan ju ändå inte jämföras med träning...

Och tröttheten gör sig påmind i tredje perioden då det blir en del bolltittande och inte lika bra markering. Munka passar då på att utöka sin ledning till 4-2 genom att deras forward lurar vår back uppe i sitt högra hörn, ger sig nedåt i banan och får oattackerad svänga runt och skjuta stenhårt till höger i målet. Vi låter inte detta påverka oss, utan kämpar på som innan. Detta resulterar i att 4-3-målet Åkibs gör är rätt likt 3-2-målet. Samma forward får tag på bollen uppe till höger och får på ett skott. Inte lika hårt som det andra, men bollen letar sig ändå på något sätt in. Än en gång har vi kontakt och med ett par minuter kvar på klockan startar en vild forcering. Skotten viner både vid sidan av och över Munkas mål. Vi har även en boll som sniglar sig fram mot mållinjen men bestämmer sig för att stanna strax innan. Här är det riktigt nära kvittering! Men efter ett Munka-anfall med efterföljande räddning händer det som ibland sker när det är bråttom att göra mål. Vår målvakt kastar ut bollen mot vår fria forward när en blåklädd spelare med stor tur lyckas stoppa bollen och omedelbart skickar iväg ett riktigt hårt skott som smiter förbi vår målvakt när klockan står på 14:58. Matchen är i princip över och 5-3 står det på tavlan när signalen ljuder och berättar att matchen är slut.

Några andra som är slut är tjejerna i Åkibs. Trötta, men ändå glada. Vi tackar Munka-Ljungby, publiken, domaren och varandra för en härlig insats. I omklädningsrummet öser vi beröm över tjejerna då de trots förlust ändå gjort en fantastisk insats. Vi spelade trots allt med ett par tjejer som aldrig tränat innebandy innan i höstas, än mindre spelat match. Och som ändå, trots nervositeten, gör fantastiskt bra ifrån sig! Vi får inte heller glömma Liza i målet, som stod i ett mycket mindre mål sist hon vaktade buren för länge, länge sedan. Jättefin insats!

Totalt sett är vi ledare otroligt stolta över tjejernas insats idag!

Stort tack till Munka-Ljungby och domaren för en trevlig match. Och tack till alla i publiken som satt och hurrade på tjejerna!